Boeddha Menla

Gebaseerd op helende meditatieoefeningen vanuit het Tibetaans Boeddhisme.

De meditaties omvatten een actief en een passief gedeelte. In het actieve gedeelte wordt er aandacht gegeven aan het lichaam, de ademhaling, stem en beweging. 

Het passieve gedeelte is een manier  om te doorzien hoe we steeds onze eigen gedachtewereld opbouwen, hoe we de wereld zien door de bril van onze eigen denkbeelden.

Meditatie is een methode om de nodige innerlijke rust te vinden, om mentale soepelheid te ontwikkelen op basis van inzicht, een panoramisch overzicht van de werkelijkheid te verwezenlijken en zo alle situaties aan te kunnen, in leven en dood.

Meditatie brengt ons tot inzicht dat fenomenen en gebeurtenissen zich niet toevallig voordoen, en ook niet de wil zijn van bovennatuurlijke krachten of personen. Je wordt gevoelig voor de werking van oorzaak en gevolg en raakt doordrongen van het belang van deugdzaam gedrag.

 

Meditatie kan op deze manier heel gunstige effecten hebben op ons dagelijks leven: we ontwikkelen een realistisch zelfbeeld, worden meer ontspannen en minder angstig.

 

De woorden medicijnen en mediteren hebben dezelfde stam: -med-. Deze stam komt van het Latijnse woord "mederi" en betekent "helen,genezen".

Ze verwijzen beiden naar helende krachten.

Medicatie wekt de helende kracht door iets van buitenaf toe te dienen, terwijl meditatie datzelfde doet door van binnenuit te werken aan een diepe vorm van ontspanning en het in balans  komen met je binnenwereld en buitenwereld.

Meditatie is geen moeilijke esoterische praktijk, ze is een natuurlijke ervaring van HELING.

Er zijn inmiddels ruim 2000 wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar de effecten van meditatie.

Uit een aantal onderzoeken blijkt dat er na een paar weken regelmatig meditatiebeoefening al duidelijk meetbare effecten zijn in de vorm van normalisatie van o.a. bloeddruk, vermindering van verslaving en ook vermindering van angsten.

Andere onderzoeken laten zien dat het immuunsysteem beter functioneert, dat studieresultaten verbeteren en dat spierspanningen verminderen.

Mediteren wil zeker niet zeggen dat de medicatie overbodig is. Heel dikwijls kan de medicatie worden verminderd en als ondersteuning worden gebruikt.

 

Voor data: zie Activiteitenkalender

Terug naar 'Meditatie'