Reiki


Reiki: Japanse schrijfwijze

Reiki is een helende energie. Iedereen is in staat om deze voor zichzelf te ontvangen en door te geven aan anderen.
Na een initiatie door een Reikileraar is men daartoe in staat.

Reiki is een perfecte zelfhulpmethode die corrigerend werkt, die geen medicijnen nodig heeft en ons weer in contact brengt met onze lang vergeten maar alles doordringende levensenergie en leert ons hoe we weer van onszelf kunnen houden.

Technisch gezien is Reiki een van de vele methodes uit de Chinese gigongfamilie, die worden gebruikt om de energie te activeren, stimuleren, harmoniseren en om het zelf weer in verbinding te brengen met de universele energie.

Reiki komt voort uit de boeddhistische gigong met shintoïstische invloeden.Deze werd gevormd door Mikaomi Usui (1865-1926), geboren in Yago (Japan). Hij kreeg zijn initiaties in een oude boeddhistische tempel op de Mount Karuma, die al eeuwen lang bekend is als een plaats die onder goddelijke bescherming staat. Deze tempel behoort aan de Mikkyo school, met wortels in het Tibetaanse boeddhisme.

Het filosofisch principe van de Kurama tempel wordt sonten genoemd, wat vertaald kan worden als universele levensenergie en die beschouwd wordt als de bron van de hele schepping.


Het woord Reiki

Het woord Reiki is geen gangbare term in Japan.
Uit onderzoek is gebleken dat het woord afkomstig is van een oude shintoïstische mantra. Een mantra om de gebruiker te beschermen. Deze mantra wordt nog steeds in het shintoïsme overgedragen van leraar op leerling, dit al eeuwen lang. Usui gaf de naam Reiki aan deze helende energie.
Het woord Reiki bestaat uit twee karakters (kandji). In het Japans hebben de karaktertekens meerdere betekenissen en de uitleg van een kandji kan pas begrepen worden als je het in een breder kader ziet.
De manier waarop Usui het woord heeft samen- gesteld is haast niet bekend in Japan. Vandaar dat als je nu in Japan zou rondlopen met een T-shirt met een Reikisymbool, de mensen heel vreemd zullen kijken en je zelfs ontwijken. Waarschijnlijk zullen ze denken dat je met occulte energie bezig ben.
Meer correcte informatie komt er nu vrij over de historische praktijk en achtergrond van Reiki.
Op de graftombe van Dr Usui werd door een van zijn leerlingen een voorspelling geschreven dat de Reiki energie over de hele wereld zal verspreid worden, en dat die energie mensen en de Planeet zou helen.